?>

Dünya çelik sektörü İstanbul'da buluştu

Çelik sektörünü bir araya getiren en büyük organizasyonlardan biri olan SteelOrbis 2023 Güz Konferansı ve 89. IREPAS toplantısı, Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) iş birliği ile İstanbul'da gerçekleşti.

Ekonomi - 1 yıl önce

İstanbul

ÇİB açıklamasına göre, etkinlikte, 20 ülkeden 60'tan fazla çelik üreticisi olmak üzere, 750'nin üzerinde katılımcı yer aldı.

Açıklamada etkinlikte yaptığı konuşmaya yer verilen ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından, inşaat demirinin üretiminden laboratuvar aşaması da dahil tüm aşamalarını takip ederek kayıt altına alacak İnşaat Demiri İzleme Sistemi'nin (İDİS) 1 Ocak 2024 itibarıyla hayata geçirileceğini bildirdi.

İnşaat demiri, üretim hattından çıktığı anda özel güvenlikli işaret ile kayda alınacağını ve bundan sonra her bir adımda izleneceğini belirten Aslan, "İnşaat demirleri, yükleme ve indirmeler, toptancılara satışlar, toptancılardan müteahhitlere satışlar, inşaat sahasında yapı denetçilerin kontrolü ve sonunda denetçi onayı ile ürün bazında İDİS sayesinde tek tek görülebilecek. Etiketleme iyi bir şey olur inşallah. İstediğin kadar bandrol koy, karekod koy. Denetim yeterli şekilde çalışmadığı zaman taşınma esnasında kopması sıkıntı olacaktır. Sorumlu üretici olacak." ifadelerini kullandı.

"Bu yılı 14-15 milyar dolar ihracatla tamamlayacağız"

Adnan Aslan, geçen yıl 21 milyar dolar ihracatla yılı tamamladıklarını hatırlatarak, bu yılı ise 14-15 milyar dolar ihracatla tamamlayacaklarını belirtti.

Aslan, "Ton başına ihracatımız 1.050 dolar. Bizim bu ton başına ihracatımızın fiyatı artacak. İnşaat çeliği ve yarı mamul ihraç etmeyeceğiz, katma değeri yüksek ürünler ihraç edeceğiz. 2027 yılına kadar elektrik tüketimimizin yüzde 50'sini kendi öz kaynaklarımızla yenilebilir enerjiden temin edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin batı dünyasında inşaat çeliğinde açık ara bir numara olduğunu vurgulayan Aslan, Türkiye'nin inşaat çeliği ihraç etmediği ülkenin kalmadığını aktardı.

Çelik sektörünün en büyük ihtiyacının sermaye olduğuna işaret eden Aslan, şunları kaydetti:

"Bizim özellikle sıkıntı yaşadığımız ve son 5 yıldır batı tarafında başlayan, dünyadaki korumacı politikaların gittikçe yaygınlaşıyor olması. Özellikle Amerika'da ve Avrupa'da Türkiye'ye karşı alınmış ciddi ticari önlemler var. Öncelikle Amerikalılar çelik ithalatına vergi koymaya başladılar ki Amerika pazarı Türkiye'nin toplam çelik ihracatının yüzde 10'unu temsil etmekteydi. Halbuki aynı Amerika, daha sonraki yıllarda Japonya gibi, Avrupa gibi, Brezilya gibi ülkelere muafiyet tanıdı ama maalesef Türkiye'ye hala aynı korumacı sistem uygulanmaya devam ediyor. Avrupalılar da bir kota sistemi getirdi. Türkiye maalesef bu kota sisteminden dolayı da negatif etkilenmiş durumda."

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'te öğrencilere 80 milyon lira değerinde eğitim desteği

2023-09-13 17:10 - Eğitim

MEB, liselerde "devamsızlık ve sınıf tekrarı" risklerini komisyonlar aracılığıyla takip edecek

2023-09-19 14:43 - Eğitim

MEB'in ortaokul ve liselerde başlatacağı "ortak sınav"ın ayrıntıları netleşti

2023-09-15 11:51 - Eğitim

Gaziantep’te Defin Listesi 16 Eylül Cumartesi

2023-09-16 18:00 - Defin Listesi

Gaziantep’te Defin Listesi 13 Eylül Çarşamba

2023-09-13 17:28 - Defin Listesi

Gaziantep’te Defin Listesi 14 Eylül Perşembe

2023-09-14 17:40 - Defin Listesi

İşçi servisinin çarptığı anne ve kızı öldü, 6 kişi yaralandı

2023-09-15 10:47 - Asayiş

Askeri kamyon DERMAN 8X8 ilk kez yurt dışında vitrine çıktı

2023-09-16 17:39 - Teknoloji

Selçuk Bayraktar, 74. Uluslararası Uzay Kongresi'ne 500 yarışmacıyla katılacaklarını açıkladı

2023-09-14 21:08 - Teknoloji

CHP üyesi Örsan Kunter Öymen, CHP Genel Başkanlığına aday olduğunu açıkladı

2023-09-15 18:09 - Siyaset

İlgili Haberler

Gulfood 2025 Uluslararası Gıda Fuarı kapılarını açtı

15:11 - Ekonomi

17 Şubat 2025 Türkiye'de altın fiyatları!

14:48 - Ekonomi

17 Şubat 2025 Türkiye'de döviz fiyatları

14:47 - Ekonomi

14 Şubat 2025 Türkiye'de altın fiyatları!

11:08 - Ekonomi

14 Şubat 2025 Türkiye'de döviz fiyatları

11:04 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Hasan Öztürkmen’den İşçilerin Talepleri İçin Çözüm Önerisi

15:31 - Gündem

53 Çift Mutluluğa Şahinbey’de Evet Dedi

15:27 - Gündem

Nizip Ticaret Odası’nda İlk Yardım Eğitimi Düzenlendi

15:20 - Gündem

Şehitkamil’de Maaşlara Rekor Zam

15:18 - Gündem

Gulfood 2025 Uluslararası Gıda Fuarı kapılarını açtı

15:11 - Ekonomi