?>

"Dijital Çağı Anlama" seminerinde sosyal medya ve dijital dönüşüm detayı

Bursa'da Yıldırım Belediyesince Mümine Şeremet Uyumayan Kütüphanesi'nde Doç. Dr. Turgay Yerlikaya'nın moderatörlüğündeki "Dijital Çağı Anlama" seminerinde Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Özkır konuştu.

Teknoloji - 3 yıl önce

Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Üyesi ve Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Özkır, "Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda Anadolu Ajansı 13 dilde yayın yapıyor. TRT'ye baktığımızda TRT Almanca, İngilizce, Kürtçe, Arapça olarak dünyanın dört bir tarafında yayın yapacak şekilde kendisini yenilemiş durumda. Eğer Türkiye bu iletişim ağını genişletmemiş olsa bu haberleri BBC'den, Reuters'tan, CNN'den almak zorunda kalacaktık." dedi.

Özkır, Bursa'da Yıldırım Belediyesince "Dijital Çağı Anlama" seminerleri kapsamında Mümine Şeremet Uyumayan Kütüphanesi'nde Doç. Dr. Turgay Yerlikaya'nın moderatörlüğünü yaptığı "Sosyal Medya ve Dijital Dönüşüm" başlıklı oturumda değerlendirmelerde bulundu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde sosyalleşmenin yeni medya ürünleriyle yapıldığını belirten Özkır, bu anlamda güçlü pozitif yönleriyle insan hayatına girdiğini söyledi.

Sosyal medya ve dijitalleşme bağlamında insan hayatına giren birtakım risklerin de olduğunu aktaran Özkır, şunları belirtti:

"Bu riskleri ikiye ayırıyoruz. Birincisi; doğrudan bizim hayatımızı ilgilendiren, etkileyen, tehdit eden riskler olarak değerlendiriyoruz. Mahremiyetimizi etkileyen, özel hayatımızın deşifre edilmesi, kimlik bilgilerimizin çalınması. Bu anlamda tabii dijital mecraların bir güvenlik sorunu var. Bir taraftan da hakaret, iftira, itibar suikastı dediğimiz özellikle Twitter mecrasında karşımıza çıkan ve hepimizi ciddi anlamda rahatsız eden içerikler var. Tam bu noktada İletişim Başkanlığının devam ettirdiği çalışmalar sonucunda Türkiye'de bir sosyal medya, internet gazeteciliği ve sosyal medya şirketlerinin Türkiye'deki temsilciliği bağlamında yeni bir düzenleme şu anda TBMM'de nihayete erdirilmek için çok çaba sarf ediliyor."

- "Örgütlü yapılar hedefe koyduğu kişileri veya kurumları saldırılara maruz bırakabiliyorlar"

Sosyal medya ve dijitalleşmenin devletlerle ilgili bir kısmı da bulunduğunu anlatan Özkır, siber tehditlerin devletleri doğrudan hedef alabildiğini kaydetti.

FETÖ gibi terör örgütlerinin kurumları ve kişileri hedef alan sosyal medya saldırıları yapabildiğini vurgulayan Özkır, şu ifadeleri kullandı:

"Örgütlü yapılar hedefe koyduğu kişileri veya kurumları çok farklı yollardan bu tür saldırılara maruz bırakabiliyorlar. Aynı şeyi biz mesela PKK açısından baktığımızda da görebiliyoruz. Türkiye'nin Suriye'deki, Irak'taki terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarına karşı bir karalama kampanyası başlatabiliyorlar ve oralarda olmayan, oralarda gerçekleşmemiş fotoğrafları ve olayları sanki orada gerçekleşmiş gibi kendi hesaplarında paylaşabiliyorlar. Bu da Türkiye Cumhuriyeti için veya Türk Silahlı Kuvvetleri için Milli Savunma Bakanlığı için bir risk unsuru. Dolayısıyla sosyal medyanın ve dijitalleşmenin iki boyutu var, birincisi hayatımızı pozitif yönde etkileyen, gerçekten kolaylaştıran yönü. İkincisi negatif boyutu. Bunu da ikiye ayırıyoruz; birincisi özel hayatımızı tehdit eden noktalar, ikincisi de devletin mahremiyetini, kurumların şahsiyetini tehdit eden uygulamalar."

"İLETİŞİM BAŞKANLIĞININ ÇABALARI SONUCUNDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILMIŞ DURUMDA"

Doç. Dr. Yusuf Özkır, İletişim Başkanlığının dijitalleşme ve sosyal medya bağlamında işlenebilecek suçlar konusunda "Siber Vatan" kavramını devreye soktuğunu dile getirdi.

Başkanlığın bu konudaki çalışmalarından örnekler veren Özkır, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin nasıl havada, karada, denizde kendisini savunması gerekiyorsa aynı şekilde siber alanda da korunmasına yönelik bir yaklaşım biçimi ortaya konuldu. Türkiye ile ilgili Türkiye'nin çıkarlarını tehdit eden haberler, yazılar yazıldığında, fotoğraflar paylaşıldığında İletişim Başkanlığının çok hızlı bir şekilde harekete geçerek bu fotoğrafların ve haberlerin kaldırılması için çaba sarf ettiğini görüyoruz. Afganistan'da Taliban başa geçtiğinde BBC, 'Türkiye'de Afganistan mülteci merkezi kurulacak' diye bir haber yaptı, yalan bir haberdi. Tabii bu haber çıkar çıkmaz İletişim Başkanlığı harekete geçti ve bu haberi yalanladı. Yalanlaması burada şu açıdan önemli; BBC kendi yazdığı ve yayınladığı haberi sildi ve özür diledi. Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda Anadolu Ajansı 13 dilde yayın yapıyor. TRT'ye baktığımızda TRT Almanca, İngilizce, Kürtçe, Arapça olarak dünyanın dört bir tarafında yayın yapacak şekilde kendisini yenilemiş durumda. Eğer Türkiye bu iletişim ağını genişletmemiş olsa bu haberleri BBC'den, Reuters'tan, CNN'den almak zorunda kalacaktık. Dolayısıyla İletişim Başkanlığının çabaları sonucunda önemli adımlar atılmış durumda."

İletişim konusunda da sunum yapan Özkır, katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

Programın sonunda Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Taner Taştekin, Özkır ile moderatör Yerlikaya'ya belediye tarafından yayımlanan kitapları hediye etti.

KAYNAK : AA
Haftanın Öne Çıkanları

Elektrik zammı geri alınacak mı? AK Parti'den son dakika açıklamaları

2022-02-10 11:02 - Siyaset

Pursaklar Belediye Başkanı Çetin insani yardım malzemelerini Tel Abyad’a ulaştırdı

2022-02-14 12:58 - Gündem

9 Şubat Döviz Kurları Ne Durumda?

2022-02-09 09:17 - Ekonomi

Ziraat Türkiye Kupası'nda çeyrek finale kalan takımlar belli oldu

2022-02-11 00:28 - Spor

Akşener, huzurevinde yaşayan çiftin nikah şahidi oldu

2022-02-14 18:05 - Yaşam

Meksika'da cenaze törenini kana buladılar: 9 ölü

2022-02-13 20:58 - Dünya

Şanlıurfa 25’inci EMITT Fuarında yerini aldı

2022-02-10 12:06 - Gündem

Beşiktaş'ın gözbebeği Ersin Destanoğlu'na İngiliz devinden yakın takip! Sezon sonunda tran

2022-02-14 14:31 - Spor

Alanyaspor - Adana Demirspor! CANLI

2022-02-10 17:47 - Spor

Gaziantepli çiftçilerin yüzünü güldürecek destek

2022-02-14 16:07 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğuna saatler kaldı

23:39 - Teknoloji

Enkaz altındaki canlılar yapay zeka ile tespit edilecek

23:39 - Teknoloji

Türkiye’nin ilk uzay yolculuğu Taksim Meydanı’nda izlenebilecek

15:39 - Teknoloji

Çaycuma’nın yöresel değerleri yapay zeka ile buluştu

21:08 - Teknoloji

AKSUNGUR İHA, milli motor TEI-PD170 ile 41 saatlik uçuş gerçekleştirdi

13:10 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Nöbetçi Eczaneler 26 Kasım Salı

17:41 - Sağlık

Gaziantep’te Defin Listesi 26 Kasım Salı

17:38 - Defin Listesi

Jandarma, kadına yönelik şiddetle mücadelenin anlatıldığı stant açtı

16:52 - Gündem

Gaziantepliler sabahları çorba ile ısınıyor

16:46 - Gündem

İş arayan ve kariyer planı yapan gençlere Gaziantep Büyükşehir destek oluyor

16:40 - Gündem