Aydın
Kazı heyeti başkanlığını işleyen Hamburg Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Christof Berns, gazetecilere meydana getirdiği açıklamada, Antik Yunan uygarlığında felsefe, bilgelik ve zanaat itibarıyla öne çıkan kentlerin başında, adlı sanlı felsefeci ve matematisyen Thales'in de yaşadığı Miletos'un geldiğini ve şehrin "filozoflar şehri" adına anıldığını söyledi.
Kentte "ızgara sistemi" adına anılan dobra müşterek şehirleşme yapısı bulunduğunu aktaran Berns, bugüne denli ölçülü çalışmalarda tiyatro, piyasa yeri, ibadethane derece kamusal yapıları ortaya çıkardıklarını tabir etti.
"Kazı çalışmalarımızda şu an dü ciddiyet noktası var, evler ve sokaklar..."
Berns, bu yılki kazılarda günce taayyüş ilişik evleri gündüz ışığına çıkarmayı istediklerini belirterek şöyleki konuştu:
"Kazı çalışmalarımızda şu an dü ciddiyet noktası var, evler ve sokaklar... Bu şimdiye denli katı araştırılmayan müşterek konu. Yani genellikle eskiden kamusal binalar kazıldı. Tapınaklar ve piyasa alanları derece fakat Miletos'un günce hayatından müşterek iz katı yok. O nedenden dedik ki, günce dirim ve alışılagelen kişilerin hayatından izleri araştıralım. 2 bin 400 sene geçmiş alışılagelen kişilerin yaşamış olduğu 2 konuta ulaştık. Evlerin boyutları önemsiz fakat henüz genişlerinin bulunduğunu da biliyoruz. Bu mevzuda çalışmalarımız bitmeme ediyor. Evlerin göz sayısı yahut içerisindeki detaylara bağlı çalışmalarımız sürüyor."
Evlerin toplumda "sıradan" sevgili kişilere ilişik bulunduğunu özetleyen Berns, bu taayyüş bağlı en serbest şümullü emek vermeyi bitirdikleri düşüncesince hararetli olduklarını laflarına ekledi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer de Miletos'taki kazıların bu sene baş döndürücü dişi geçtiğine ayraç ederek, böylesi yapıların gündüz yüzüne çıkmasıyla başta ecnebi turistlerin antika kente ilgisinin artacağını dile getirdi.