?>

Çilimli'de vatandaşlar riskli binalardan kurtulmak için yerinde kentsel dönüşüme destek verdi

Düzce'nin Çilimli ilçesinde yerinde kentsel dönüşüm planına dahil olan vatandaşlar, deprem felaketine karşı kendilerini güvende hissedecekleri yeni ev ve iş yerlerine kavuşmayı heyecanla bekliyor.

Gündem - 2 yıl önce

Düzce

12 Kasım 1999 Düzce depremindeki afette yapılarında hasar meydana gelen Çilimli'de, 23 Kasım 2022'de yaşanan 5,9 büyüklüğündeki sarsıntının ardından yol haritası çıkarılarak geçen ay çalışmalara başlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Çilimli Belediyesinin işbirliğiyle yürütülen çalışmalar kapsamında kentsel dönüşüm planına dahil edilen vatandaşlar, rızaları alınarak prefabriklere yerleştirildi.

"1999 öncesi yapılan yorgun binalar da kentsel dönüşüme giriyor"

Çilimli Belediye Başkanı Muhsin Yavuz, AA muhabirine, son yaşanan depremde can kaybı olmadığını ancak bazı binalarda hasar oluştuğunu söyledi.

Fotoğraf: Göksel Cüneyt İğde/AA

İlçenin "eski çarşı" diye tabir edilen bölgesinde, 17 Ağustos 1999 Marmara, 12 Kasım 1999 Düzce depremleri ile 23 Kasım 2022'deki sarsıntıya şahitlik eden yorgun yapıların olduğuna dikkati çeken Yavuz, "Özellikle bu binalar 1999 deprem yönetmeliğinden önceki şartlarla yapılmış. Olası başka bir depremde can kaybı olmadan kentsel dönüşüme girmelerine karar verdik." dedi.

Yavuz, inşaat çalışmalarının yer teslimleri yapıldıktan sonra yaklaşık 1 ay önce TOKİ aracılığıyla başladığını bildirdi.

Toplamda 198 hak sahibinin bulunduğu kentsel dönüşümün ilk etabının "eski çarşı"da devam ettiğini belirten Yavuz, şöyle konuştu:

"Bu alanda 1 merkez cami, büyük meydan ve millet kütüphanemiz olacak, 79 konut, 119 dükkan ve 40 ofis inşa edilecek. Bu alanın dışında oluşturduğumuz bölgede ise 20 küçük sanayi sitesi dükkanı olacak. Bununla mahallelerimiz, köylerimizde zarar gören ve yine bu alanda depremden etkilenen vatandaşlarımız için ayrı bir TOKİ bölgesi oluşturuldu. Orada da 152 daire, 4 iş yeri, 8 ofisin bulunduğu konut alanı yapılacak. Bütün bu çalışmaların 300 gün içerisinde tamamlanmasını hedefliyoruz."

Yavuz, çalışmalara vatandaşların rızası alınarak başlandığını, bundan sonra bir etabı daha hayata geçirerek ilçe merkezindeki eski yapıları tamamen yenileyeceklerini kaydetti.

"İnşallah yeni yerlerimize geçeceğiz, heyecanla bekliyoruz"

İlçe esnafından 53 yaşındaki Burhan Kazancı, yaklaşık 40 yıllık terzi olduğunu anlatarak, "Eski çarşıdaki iş yerim ahşap yapıydı. Son depremde hasar görünce yıkılarak kentsel dönüşüme başlandı. Daha sonra hemen bizi bu prefabriklere yerleştirdiler. Çalışmalardan çok memnunum. 'Seneye inşallah yeni dükkanlarınızda olursunuz.' dediler. Allah'ın izniyle bitince çok güzel olacak. Sabırsızlıkla yeni dükkanlarımıza geçmeyi bekliyoruz." şeklinde konuştu.

İlçe merkezindeki prefabrikte lokantasını ailesiyle işletmeye devam eden 42 yaşındaki Ali Kazancı da "Eski çarşıdaki iş hanları depremde hasar görünce bu prefabriklere yerleştirildik. Kentsel dönüşüm devam ediyor, inşallah yeni yerlerimize geçeceğiz, heyecanla bekliyoruz. Yapanlardan, yardımcı olanlardan Allah razı olsun." ifadelerini kullandı.

Evi kentsel dönüşüme girdiği için prefabrikte yaşamını sürdüren 58 yaşındaki Seher Ulcay, devletin, depremlerin yıkıma yol açtığı kentlerde neler yaptığını televizyonda her zaman izlediklerini ve sabırsızlıkla yeni evlerine geçmeyi beklediklerini söyledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Şempanze "Can", 5 yıl sonra doğan kardeşi sayesinde annesiyle buluştu

2023-08-21 09:53 - Yaşam

Şehitkamil Sanat Merkezi Çocuk Orkestrası İlk Konserini Verdi

2023-08-23 12:14 - Kültür

Gezici kütüphaneler Malatya seyahatini tamamladı

2023-08-23 14:38 - Kültür

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 'okul kıyafeti' kararı

2023-08-21 19:38 - Eğitim

Tarihte bugün yaşanan olaylar!

2023-08-24 08:03 - Kültür

Tarihte bugün yaşanan olaylar!

2023-08-23 08:03 - Kültür

Tarihte bugün yaşanan olaylar!

2023-08-21 08:04 - Kültür

Temeli atıldı! "Yarım kalan hikayeye devam edeceğiz"

2023-08-21 19:08 - Eğitim

Tarihte bugün yaşanan olaylar!

2023-08-18 08:04 - Kültür

Gaziantep'teki silahlı kavgada yaralanan genç hayatını kaybetti

2023-08-18 14:08 - Asayiş

İlgili Haberler

Yılmaz: "Her zaman yanlarındayız"

14:38 - Gündem

Türkiye'de GSS borçları siliniyor: 1,5 milyon kişiyi ilgilendiren düzenleme Meclis yolunda

15:48 - Gündem

MÜSİAD Gaziantep’te Kadın Girişimciler İki Gün Boyunca Buluştu

14:59 - Gündem

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR’DEN “KALEMDEN KALBE” HÜSN-İ HAT SERGİSİ

14:51 - Gündem

Gaziantep 25 Aralık Panorama Müzesi kardeşliğin destanına ev sahipliği yapıyor

14:43 - Gündem

Günün Manşetleri

Burak Yılmaz istifasından döndü, yeniden dümene geçti!

23:00 - Spor

"Altın Kızlar"ın vurgunu yarım kaldı!

15:59 - Asayiş

Kayıp yaşlı adam 12 gündür bulunamadı

15:54 - Asayiş

Peugeot marka otomobil alev topuna döndü

15:49 - Asayiş

Gaziantep’te öğretmenlere akıl ve zeka oyunları eğitimi

15:24 - Eğitim