?>

Afet anında cep telefonlarına telsiz işlevi kazandıracak cihaz tasarladılar

Ege Üniversitesi (EÜ) mezun ve öğrencilerinden oluşan ekip, afet anında iletişim sorunlarını aşmak amacıyla cep telefonlarının telsiz gibi kullanılması için "mikro telsiz" tasarladı.

Teknoloji - 1 yıl önce

İzmir

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı yürütücülüğünde düzenlenen havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST İzmir'de üniversite ekiplerinin geliştirdiği çok sayıda proje sergileniyor.

TEKNOFEST İzmir, dördüncü gün etkinlikleri başladıElon Musk: Gelecek yıl TEKNOFEST'e bizzat katılmayı dört gözle bekliyorumCumhurbaşkanı Erdoğan'dan TEKNOFEST'e katılacağını açıklayan Elon Musk'a mesaj: Büyük memnuniyet duyacağız

AA'nın 9'uncu kez global iletişim ortağı olduğu Çiğli Havaalanı'ndaki TEKNOFEST'te, EÜ mezun ve öğrencilerinin İzmir'de yıkıma yol açan 30 Ekim 2020'deki depremin ardından üzerinde çalışmaya başladığı proje de yer alıyor.

Depremlerde baz istasyonlarının bulunduğu binaların zarar görmesi, elektrik kesintisi ve yoğun kullanım nedeniyle telefon iletişimindeki sıkıntıları göz önünde bulunduran EÜ ekibi, bunlardan etkilenmeyecek telsiz iletişimini yaygınlaştırmak için "mikro telsiz" geliştirdi. Afet anında cep telefonlarına takılacak cihazla, telefonun telsize dönüştürülerek diğer telsizlerle bağlantı kurulması amaçlanıyor.

"Mikro telsizler daha hızlı onarılabiliyor"

Saygılı, AA muhabirine afet anında GSM hatlarında oluşabilecek iletişim sorununu çözmeyi hedefleyen mikro telsizin, telsiz ihtiyacının giderilmesine yönelik ithalatın da önüne geçebileceğini söyledi.

Mikro telsizin yazılım tabanlı çalışacağını ifade eden Saygılı, "Bizim geliştirdiğimiz bir cihaz ile telefonunuzdan diğer telsizlerle haberleşebiliyorsunuz. Bu noktada kullanacağınız telsiz çok daha ucuz oluyor, çok daha erişilebilir oluyor, güncel kalabiliyor ve kişiselleştirilebiliyor." dedi.

Mikro telsizin telefonun şarj bölgesine takılarak kullanılabildiğini anlatan Saygılı, "Mikro telsizi telefona takarak bağlantı gerçekleştirebiliyorsunuz, sonra mobil uygulama üzerinden haberleşmeye devam edebiliyorsunuz. Ara yüz üzerinden gerekli frekans seçimleri yapılabilir." açıklamasında bulundu.

Saygılı, mikro telsizin diğer telsizlere göre çok daha az arızalandığını ve çok daha hızlı onarılabildiğini belirtti.

Ürünü geliştirmeye devam ettiklerini dile getiren Saygılı, "Boyutunu yarıya düşürmeyi, güç verimini artırarak telefon bataryasını yormadan bu işi ilerletmeyi istiyoruz. Ülkemizde endüstride kullanılacak haberleşme teknolojilerini ilerletmek için çalışma yapacağız. Şu an şirketleşme aşamasındayız." diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Anaokulum Bahçemde Projesi İle Okullaşma Oranı Artıyor

2023-09-27 14:39 - Eğitim

Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı için ücret alınmayacak

2023-09-26 09:36 - Eğitim

Gaziantep’te Defin Listesi 26 Eylül Salı

2023-09-26 17:23 - Defin Listesi

Silahlı kavgada bir kişi öldü

2023-09-28 11:31 - Asayiş

Ege Üniversitesi, Selçuk Bayraktar'a "fahri doktora" unvanı verdi

2023-09-26 19:10 - Teknoloji

Gaziantep’te Defin Listesi 25 Eylül Pazartesi

2023-09-25 17:17 - Defin Listesi

Bu yılın son TEKNOFEST'i için geri sayım başladı

2023-09-24 13:38 - Teknoloji

TEKNOFEST İzmir, üçüncü gün etkinlikleriyle devam ediyor

2023-09-29 11:09 - Teknoloji

TEKNOFEST İzmir'de "Deneyap Makeathon Yarışması" finali yarın başlıyor

2023-09-27 20:10 - Teknoloji

Gaziantep’te Defin Listesi 29 Eylül Cuma

2023-09-29 17:23 - Defin Listesi

İlgili Haberler

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğuna saatler kaldı

23:39 - Teknoloji

Enkaz altındaki canlılar yapay zeka ile tespit edilecek

23:39 - Teknoloji

Türkiye’nin ilk uzay yolculuğu Taksim Meydanı’nda izlenebilecek

15:39 - Teknoloji

Çaycuma’nın yöresel değerleri yapay zeka ile buluştu

21:08 - Teknoloji

AKSUNGUR İHA, milli motor TEI-PD170 ile 41 saatlik uçuş gerçekleştirdi

13:10 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Hasan Öztürkmen’den İşçilerin Talepleri İçin Çözüm Önerisi

15:31 - Gündem

53 Çift Mutluluğa Şahinbey’de Evet Dedi

15:27 - Gündem

Nizip Ticaret Odası’nda İlk Yardım Eğitimi Düzenlendi

15:20 - Gündem

Şehitkamil’de Maaşlara Rekor Zam

15:18 - Gündem

Gulfood 2025 Uluslararası Gıda Fuarı kapılarını açtı

15:11 - Ekonomi